Sağlık Bakanı Koca’dan ‘Eris Varyantı’ açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Bakan Koca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Geçen yıl hayata geçirilen Beyaz Reformu çalışmaları sonrasında 8 bine yakın hekimin kamu hizmetine döndüğünü belirten Koca, “Özel sektörden devlete, uygulamadan kamuya, üniversitelere geçişten bahsetmiyorum ama Sadece Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kuruluşlarına dönen hekim sayısı 8 bin civarında. Onlar fiilen görevlerine başladılar. Halka geri dönüşü oldukça fazla.” söz konusu.
Kovid-19 olaylarında yeniden artış olup olmadığı sorusu üzerine Türkiye’de şu ana kadar Eris varyantıyla ilgili bir vakanın görülmediğini aktaran Koca, Genelkurmay’ın referans laboratuvarlarında sürekli analizler yürütüldüğüne dikkat çekti. Halk Sağlığı Müdürlüğü.
“Eris varyantı henüz bulunamadı”
Koca, “Omicron’un alt varyantlarını görüyoruz, uluslararası kamuoyuyla paylaşıyoruz. Ortak bir platform var ve biz de onun aktif üyelerinden biriyiz. Ancak henüz Eris varyantı bulunamadı. Vatandaşlarımızın tedirgin olmasını gerektiriyor. Hiçbir zaman eski günlere dönüş gibi bir durum söz konusu değil. “Bu lafla bitecek bir şey değil. Vatandaşlarımız rahat etsin. Şu anda gördüğümüz herhangi bir varyantın öldürücülüğü, yani hastaları hasta etme gücü Omicron’dan daha yüksektir. Onun için endişeye gerek yok. Gripten korunduğumuz gibi aynı şekilde korunacağız.” ifadesini kullandı.
Özellikle yaşlı ve kronik hastaların gripten nasıl korunuyorsa, kalabalık ortamlarda da kendilerini korumaya devam etmesi gerektiğini öneren Koca, “Hastalığın belirtilerini taşıyanlar maskelerini takarak ya da tedbirleri en aza indirerek günlük yaşamlarını sürdürmelidir. Mümkün olduğu kadar başkalarıyla temasa geçin. Yeni bir aşı dönemi söz konusu değil.” bilgisini paylaştı.
Bakan Koca, “hekimlerin kamudan ayrılarak yurt dışına gittiği” iddialarının sorulması üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:
“Beyaz Reformu öncesinde 2018, 2019 ve 2020 yıllarında kamu görevinden istifa eden ortalama uzman sayısı 1500 idi. Beyaz Reformu Ağustos 2022’de yürürlüğe girmeden önce geçen yılın 8 ayında istifa eden hekim sayısı ise 1.500 kişiydi. 2 bin Her ay istifa eden uzman hekim sayısı 1200 oldu. Yani Beyaz Reformu’ndan sonra bu yıl istifalar yüzde 40 azaldı.
Ayrıca istifa eden doktorların tamamı yurt dışına gitmedi. Kimisi yan dal uzmanlığı için, kimisi üniversite takımlarına geçiş için, kimisi özel muayenehane açmak amacıyla, kimisi de özel sektörde bir sağlık kuruluşunda çalışmak için ayrılıyor. Hatta sağlık hizmeti sunumuna katkıları diğer kanallarda da devam ediyor. Özetle, istifa edenlerin hepsi yurt dışına gitmiyor.”
Kamu hizmetine dönen hekim sayısı ise 8 bine yakın.
Sağlık Bakanı Koca, “Beyaz Reform sonrasında kamu görevine dönen doktor sayısı 8 bine ulaştı. Özel sektörden devlete, özel muayenehaneden kamuya kadar üniversitelerden bahsetmiyorum, sadece üniversitelerden bahsediyorum” dedi. Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kurumlarına 8 bin doktor döndü. Aslında görevlerine başladılar. Yani topluma geri dönüyorlar. Oldukça fazla. O konuda endişelenmeyelim.” dedi.
Türkiye’de bazı ilaçların bulunamadığı ve bazı ilaçların ülkeden çekildiği yönündeki iddialara yanıt veren Koca, organ nakliyle ilgili bir ilacın piyasadan çekildiği yönünde haberlerin bulunduğunu hatırlattı.
Bakan Koca şunları söyledi:
“Evet, söz konusu firma bu tür bir ilacı temin edemeyeceğini belirterek ülke pazarından çekilmiştir. Ancak piyasada o ilacın 5 muadili daha var, eşdeğer etken maddelerle üretilmiş versiyonu. Ülkemizde ruhsatlı ilaçlar yerli üretim.Ondan dolayı sıkıntı var.Piyasadan çekilen firma tam rekabet edemediği için çekiliyor.Bu ilaca 3 kat zam yapılmasına rağmen bu kararı aldılar. Geçen dönem. Ancak piyasada 5 eşdeğer ilaç var. Hiçbir sorun olmayacak. Bu pazardan çekilmenin kasıtlı olmadığına inanmak istiyorum. Ayrıca kimse kendisini küresel ilaç şirketlerinden biri olarak görmüyor.” Ülkemizin tıp branşı o kadar iyi durumda ki, bu ilaç oldu bittiye izin vermiyor. Kimse paniğe kapılmasın.”